KIJK - ONTWERP - EXPERIMENTEER & LEER !

Overzicht van de LEERZAME SCHILDERLESSEN van Atelier for Hope in Doetinchem

Zelf schilderen: kuifmeesje

Zelf aan de slag met deze  schilderen stap voor stap tutorial : kuifmeesje

Het koolmeesje en de pimpelmees zijn veel geziene meesjes maar deze kuifmees is wat zeldzamer. Je kunt ze toch ook in Nederland tegen komen, vooral in dennenbossen. Hier onder een leuke stap voor stap schilder tutorial om zelf een mooi schilderijtje te maken van dit prachtige vogeltje.

Stap 1. De Schets

Ik maak voor ieder schilderij een schets zodat ik al een keer goed heb gekeken hoe het onderwerp er uitziet. In de schets geef ik altijd al aan waar ik de donkere en waar de lichtere partijen wil hebben. Deze schets maakte ik op 15x15cm, precies de maat van mijn schilderij.

Tip: zit nooit te vast aan je schets. Al schilderend kan een andere keuze voor licht en donker beter uitkomen.


Stap 2: Schilderen van de ondergrond en overbrengen van de schets.

Voor de sfeer gaf ik mijn ondergrond een licht bruinrode onderlaag. Deze laag gaat voor het grootste deel weer verdwijnen onder de volgende lagen van het schilderij. 

Overnemen van je schets. Kleur met pastelpotlood (of ander heel zacht kleurpotlood) de achterzijde van je schets. Vervolgens leg je die kant op je ondergrond en volg je met een potlood de buitenlijntjse aan de voorzijde. (Je kunt ook soort carbonpapier gebruiken maar dan niet met inkt maar met potlood: grafietpapier of transferpapier). Je druk zo de buitenlijnen op het doek.



Stap 3: Donkere vlakken.

Met één donkere koele tint (grijsblauw) schilderde ik de donkere vlakken die ik in de schets al had aangegeven, nu op het doek. De lichte vlakken liet ik nog open. 



Stap 4: Lichte vlakken.

Met een veel lichtere tint gaf ik de lichtere vlakken wat lijn en kleur. In deze fase werkte ik nog niet zo netjes omdat er toch nog wel wat laagjes volgen. Ik liet nog steed veel rood door de verf heen schemeren. Gaande weg verdwijnt daarvan steeds meer.




Stap 5: Achtergrond opvullen en verder uitwerken.

In de achtergrond wilde ik toewerken naar een grijsblauw variatie. In deze stap heb ik dat over het hele schilderij meer ingeschilderd. Ik lette daarbij nog steeds op de licht en donker verhouding die ik in de schets had gekozen. 




Stap 6: Zorgvuldig het vogeltje uitwerken


Nu komt het meer aan op zorgvuldig werken! Pak een kleiner penseeltje en werk het kuifmeesje meer uit. Probeer daar waar jij het mooi vindt het rood van de ondergrond niet helemaal kwijt te raken. 
Op de foto hier onder zie je dat ik op de lichtste plek op het buikje een warmgele onderlaag heb aangebracht waarop ik in een volgende laag weer verder schilderde. 

TIP: GEBRUIK GEEN ZWARTE VERF!  

Meng zelf je zwart met kleuren:  Zwarte verf uit de tube heeft geen kleurbeweging meer in zich en is heel erg zwart. Ik gebruik nooit zwart uit een tube maar maak de donkerste zwarten altijd door ultramarijn blauw te mengen met gebrande sienna of gebrande omber. 


Stap 7: Verenpak

Werk met een fijn penseel het veren pak verder uit. Ik gebruikte zoals je ziet daar heel veel kleuren voor. De kleuren waarmee ik mengde waren: gele oker, gebrande sienna, ultramarijn blauw, titaan buff. Meng ze af en toe ook met een beetje olijfgroen. 

Stap 8: De afwerking
Tot slot schilderde ik de achtergrond in de blauwgrijze tinten en werkte ik de tak nog mooi uit. En met een heel fijn penseeltje stipte ik een klein grijsblauw vlekje in het oogje. 

Succes! 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor je reactie!
Deze zal na beoordeling zo snel mogelijk worden gepubliceerd.